ПОЛЗИ от ЕТЕРИЧНО МАСЛО ЧИЛИ

 

1. Освобождаване от болка
Капсаицинът е добре познат аналгетик. То блокира нервите и усещането за болка. Ето защо се използва в кремове за облекчаване на ставната болка при артрит. Капсаицинът е много ефективен локален болкоуспокоител за хора, страдащи от остеоартрит и ревматоиден артрит. При изследване е установено, че около 80% от пациентите с артрит получават значително облекчаване на болката в рамките на 2 седмици при редовната употреба.

2. Освобождаване от пост херпесна невралгия
Капсаицинът ефективно облекчава болката при невралгия. Маслото от чили може да помогне за намаляване на болката при други видове невралгия, като диабетна невропатия. Ефективно е при мравучкане, а също така и при болка при тригеминалната невралгия, състояние, което причинява болка на лицето по троичния нерв.

3. Псориазис
Кремовете на основата на капсаицин са ефективни при лечение на псориазис. Маслото от чили облекчава симптомите на псориазис. Може да се смесва в успокояваща кремна основа като зехтин, пчелен восък, алое вера и прополис, за да се направи домашно лечение за псориатични лезии.

4. Други ползи за здравето
Поради наличието на капсаицин в масло от чили, то може да се използва за облекчаване на следните случаи.

* Възпалителна болка в мускулите и сухожилията, като при тендинит.
* Бурсит, възпаление на бурси в ставите.
* Всеки вид сърбеж. Това го прави полезно при ухапвания от насекоми и при всички видове сърбящи състояния.
* Фибромиалгия – Капсаицинът е едно от малкото вещества за облекчаване на фибромиалгията.
* Етеричното масло от Чили е пълно с хранителни вещества, витамини и минерали. Той съдържа витамин D, който ви защитава от болестта на Алцхаймер, костно отслабване и ракови атаки.
* Витамини А, Е и К: съдържат антиоксиданти, които играят основна роля в развитието на зъбите, имунната система, клетъчното делене и възпроизводството. Витамин К помага и за намаляване на съсирването на кръвта.

Странични ефекти

Етеричното масло от Чили може да има силна реакция при определени хора. Това обикновено не е алергична реакция или химическо изгаряне, а силна реакция на тялото към възбуждането на нервите. В такива случаи трябва да се избягва използването му локално. Не трябва да се използва в зони с чувствителна кожа.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.